Poetsen

Hoe poets je het beste je fiets?
Zoals de meeste mensen wel weten is de hogedrukreiniger heel slecht voor de fiets. Op deze manier spuit je water in de lagers en het vet eruit. Hierdoor onstaat er extra slijtage van de lagers. Is je mountainbike of racefiets echt smerig kan je de hogedrukreiniger wel gebruiken. Zet hem op een lage druk en neem voldoende afstand van de fiets. Spuit nooit recht in de lagers

Wat heb je nodig om je fiets goed te poetsen en smeren:

  • Borstelset 5 delig
  • 1 emmer en 2 sponzen
  • kettingreiniger (afwasmiddel werkt trouwens ook erg goed) 
  • bikewash of evt. autoshampoo
  • Teflon (liefst in druppelflesje)
  • Droge poetsdoek.

Neem de verfkwast van de borstelset en dompel deze in een kettingreiniger. Maak hier vervolgens de ketting en tandwielen goed mee schoon. Ook de deralieur mag je er mee schoonmaken. (let op: de fiets moet nog droog zijn dus niets eerst de fiets afspoelen.).

Spuit vervolgens de ketting en tandwielen goed af met de tuinslang.

Doe nu een scheutje bikewash in een emmer met warm water. Neem een spons en dompel deze in de emmer. Vervolgens neem je met de spons de ketting vast en draait een aantal keren rond. (je ketting is nu helemaal schoon).

Neem nu de andere spons en begin de fiets verder af te wassen.(anders zou je fiets meteen onder het vet zitten). Indien je de wielen eruit kan halen is dit natuurlijk makkelijk om in de kleinste hoekjes te komen.

Met de kleine borstels van de borstelset kom je overal makkelijk tussen.

Gebruik de grote borstel voor de velgen en spaken. Het kleine lange borsteltje is gemakkelijk voor de naven.

Veel buitenbanden zijn gekleurd. Hierin blijft vaak veel vuil zitten. Dit vuil is het beste te verwijderen met een schuursponsje. Deze alleen voor de banden gebruiken. Gebruik je een schuursponsje voor het frame of velgen ga je deze beschadigen.

Nu is de fiets schoon. Laat hem een beetje uitdruppen en monteer de wielen weer in de fiets. Veeg nu de fiets en de ketting goed droog. Doe nu op de ketting (niet te veel) smeermiddel (met teflon) dus geen silicone spray. Smeer vervolgens de kleine scharnierpuntjes van de deralieurs en van de remmen. Ook de punten van de kabels waar de buitenkabel ingaan mogen gesmeerd worden.

Nu het belangrijkste van alles!! Neem de poetsdoek en veeg de overtollige teflon van de ketting. Doe je dit niet dan gaat er veel zand en vuil aan blijven plakken waardoor je meer slijtage aan je ketting en tandwielen gaat krijgen.

De fiets kan je af en toe eens cleaneren met een bike polish. Hierdoor behoud je de diepe glans en krijgt vuil minder kans.